Gepost op:
Ik vond dit hoofdstuk écht een eye-opener. Ik begrijp nu pas goed wat het onderscheid is tussen eigenschappen, kennis en vaardigheden. Sidney Fine, een bekend historicus legt (in het engels) uit dat er drie type vaardigheden zijn:
Functional (transferrable) skills/vaardigheden
Dit gaat over dingen die jij letterlijk kan. Het zijn ook altijd werkwoorden. Ik kan bijvoorbeeld goed initiëren, organiseren en creëren. De vraag is vervolgens: waarin ben ik precies goed? Is dat het organiseren van data/informatie, mensen of dingen. Om jouw ‘ werkwoord’ goed te begrijpen moet je dus goed de context van jouw vaardigheid kunnen beschrijven. Anders blijft het maar zo’n lege huls.
Ik ben bijvoorbeeld goed in het organiseren van evenementen maar niet in het organiseren van data. We gebruiken nog steeds hetzelfde werkwoord maar passen het heel anders toe.
Special knowledges/kennisgebieden
Dit gaat over alles wat jij weet, jouw kennis. Kennis is altijd een zelfstandig naamwoord. Voorbeelden van vormen van kennis zijn: graphic design, natuurkunde, wiskunde, Spaans, etc. Jouw kennis bouw je op door in een bepaald vakgebied werkzaam te zijn. Ik heb bijvoorbeeld veel kennis van innovatie omdat ik werkzaam ben in dit vakgebied.
Self-management skills/ persoonlijkheid
Tot slot hebben we nog de self-management skills. Hiermee wordt jouw persoonlijkheid beschreven. Dit gaat met name over de manier waarop jij dingen doet. Vandaar dat het ook altijd een bijvoeglijk naamwoord is. Dit bijvoeglijk naamwoord kun je vaak vóór je vaardigheid zetten om zodoende meer beschrijving te geven.
Kijk maar naar mijn voorbeeld: Ik ben iemand die enthousiast en zorgvuldig kan organiseren. Ook ben ik doortastend in het initiëren van nieuwe ideeën.
Nu dat je een duidelijk beeld hebt van wat vaardigheden nou eigenlijk zijn, wordt het tijd om uit te pluizen wat jouw vaardigheden precies zijn!
Hoofstuk 3 worksheet #1
Met deze oefening kan jij in kaart brengen wat jouw transferrable skills zijn. Het idee is als volgt: Bedenk in totaal 7 situaties (mogen er ook 5 zijn maar 7 is beter) waar jij trots op bent en plezier hebt gehad. Het is belangrijk dat je dus echt alleen situaties opschrijft waar je ook daadwerkelijk plezier hebt gehad. Want alleen dan kan je een beter beeld krijgen welke vaardigheden jij in jouw dagelijks werk wilt inzetten.
Voor ieder verhaal gebruik je deze opzet:
Om je een beetje op gang te helpen, deel ik een voorbeeld van een situatie waar ik trots op ben en het naar mijn zin heb gehad: het organiseren van een surprise party voor mijn vriend die 30 werd.
Kijk dit is gelijk een belangrijke pointer: De situaties die je omschrijft mogen zowel privé als zakelijk zijn. Zorg wel dat er een goede mix is tussen werk en privé verhalen.
Mijn voorbeeld: Surprise party organiseren:
Mijn doel:
Mijn vriend, Koen, werd vorige jaar 30 en ik wilde hem verrassen met een surprise party.
Omschrijf een obstakel die je moest overkomen om je doel te bereiken
Ik moest voorkomen dat hij er achter zou komen dat ik een feestje organiseerde. Ook moest ik voorkomen dat hij zelf een feestje wilde organiseren….
Wat zijn de stappen die je ondernomen hebt om je doel te bereiken?
Geef een beschrijving van het resultaat
Een compleet verraste Koen in een huiskamer vol vrienden en familie!
En zo heb jij vast ook tal van voorbeelden van situaties waar jij trots op bent! Ik hoor vaak van mensen dat ze het moeilijk vinden om iets te bedenken. Mijn tip zou zijn: maak het niet te ingewikkeld voor jezelf. Het hoeven niet topsport prestaties te zijn. Het zit vaak in de kleine dingen die jij als normaal beschouwt maar waar iemand anders weer met bewondering naar kijkt.
Als je de 7 situaties omschreven hebt, kan je aan de hand van Bolles zijn overzicht van vaardigheden aankruisen welke vaardigheden jij per situatie hebt gebruikt. Het fijne is dat je uiteindelijk in de tabel heel duidelijk terug ziet welke vaardigheden jij veel gebruikt. Dit is de rode draad die jij voor jezelf moet ontdekken om te kunnen herleiden wat typische vaardigheden zijn die bij jou horen.
Voor het analyseren van jouw vaardigheden kan je de Parachute Skills grid downloaden
Ga er even goed voor zitten en neem de tijd om het even goed op je in te laten werken. Maak ook weer gebruik van de prioteriserings grid om te bepalen welke vaardigheden jij het liefste toepast.
Voor mij heeft het echt nieuwe inzichten gegeven die weer helderheid hebben gebracht in de type banen waar ik naar op zoek moest gaan. Sowieso hadden mijn vaardigheden allemaal betrekking op ‘ mensen’ . Bovendien zag ik veelal terug dat ik verschillende situaties het initiatief neem, bezig ben om mensen te helpen als ze er doorheen zitten, en vaak ook mensen weet te overtuigen en te enthousiasmeren.
Met die inzichten op zak, kunnen we nog een verscherping aanbrengen in de manier waarop we onze vaardigheden toepassen. Zoals ik al eerder zei, je ‘ self management skills’ omschrijven de manier waarop jij jouw vaardigheden toepast.
In het boek van Bolles zie je een lijst met allemaal self-management skills. Mocht je het boek niet hebben, denk dan zelf eens goed na over de manier waarop jij dingen aanpakt. Het zijn vaak typische karaktertrekjes die je vast vaker terughoort van mensen.
Enthousiast, energiek, creatief, etc.
Vervolgens koppel je deze bijvoegelijke naamwoorden aan jouw transferrable skills om deze weer met meer context te verrijken.
Zo, dit was een behoorlijke opdracht en weer een verrijking van de opgedane inzichten over jezelf.
Het vierde artikel in deze serie gaat over het vinden van je doel en missie in het leven
Ik ben benieuwd, ben jij met deze oefening erachter gekomen waar jij goed in bent? En wat je leuk vindt? Laat het mij in een reactie hieronder weten!
Ik krijg vaak te horen dat dit een van de lastigste oefening is. Het is vaak moeilijk om over jezelf te zeggen waar je goed in bent. Loop je vast en heb je behoefte aan begeleiding? Kijk dan eens naar de online cursus Jouw Carrière Kompas!
Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.
Geef een reactie