Gepost op:
Na mijn Finance Master ben ik in eerste instantie aan de slag gegaan als Business Analist bij een groot accountancy kantoor en na een jaar of drie besloot ik de overstap naar de fashion industrie te maken. Bij een groot internationaal merk ben ik toen als Business Controller gestart.
In mijn werk op Finance afdelingen was ik uiteraard met name bezig met het analyseren van cijfers en op basis van die cijfers ook een prognose voor de toekomst maken. Veel stoeien in excel dus. Ook werd van mij verwacht dat ik management rapportages maakte en analyseerde welke aspecten van het bedrijf beter konden. Ik was een soort interne adviseur voor de ‘business stakeholders’.
Dat werk ging me goed af maar ik merkte wel dat het voor mij te eenzijdig was. Ik gebruikte voor mijn gevoel maar één kant van mijn capaciteiten, alleen het cijfermatige. Terwijl ik eigenlijk ook een creatief iemand ben. Ik heb ervaren dat het bij een corporate goed werkt om in één ding heel goed te zijn. Maar ik wilde me op meerdere vlakken ontwikkelen en merkte dat ik daar tegenaan liep. Ik ben dan toch wel iemand die er alles uit wil halen wat er in zit.
Ik wil vooropstellen dat ik veel mooie herinneringen aan deze tijd heb overgehouden. Het samenwerken met collega’s op projecten en écht dat teamgevoel mis ik nog weleens. Maar er zijn een aantal redenen dat ik er toch voor gekozen heb om weg te gaan.
Ik riep altijd tegen iedereen dat ik ‘ondernemend ben’. Op een zeker moment dacht ik bij mezelf: dan moet ik dat ook maar eens laten zien. Ik had voor mezelf ook bedacht dat ik als ondernemer meer van mijn capaciteiten zou kunnen inzetten dan dat ik destijds in mijn analisten rol deed.
Bovendien ben ik ook iemand die snel verandering wil zien. Ik wil iets bedenken en het dan ook meteen implementeren. Dat blijft gewoon lastig binnen een groot bedrijf waar je met veel verschillende meningen te maken krijgt.
Daar komt ook nog eens bij kijken dat ik niet de beste politieke tijger ben die er rondloopt. Ik had niet het geduld en de aandacht om iedereen te informeren en te betrekken bij besluitvorming. En om echt succesvol te kunnen zijn binnen een corporate, moet je toch wel iemand zijn die het geduld hiervoor heeft.
Ik ben samen met een vriendin een fashion boetiek gestart: UNC Wardrobe. Het was en is nog steeds hard werken hoor. Maar vooral in het begin toen ik het nog combineerde met mijn fulltime baan. Weekenden lang deden we pop-ups op locaties zoals de Fenix Food Factory en het Hoxton hotel in Amsterdam. We huurden een busje, laadde die in met alle kleding, haalde het leeg en stalden het uit. Dat waren lange weekenden. Gelukkig kregen we al snel een vaste locatie in Rotterdam en inmiddels ligt uitbreiding in een andere stad op de loer.
Ik maak langere dagen maar heb wel veel meer variatie. De ene dag doe ik administratie en los ik operationele problemen op. Op andere dagen ben ik creatief bezig met het vormgeven van m’n eigen merk. En de laatste dagen van mijn werkweek sta ik in de winkel en heb ik veel direct contact met mijn klanten.
Ook ervaar ik dat ik nu veel meer contact met verschillende type mensen heb. Tijdens m’n studie kwam ik met name in contact met hoger opgeleiden en dat bleek na mijn studie in mijn werk ook zo te zijn. Je rolt als het ware weer in dezelfde type omgeving. In een winkel kom je veel meer verschillende type mensen tegen en dat vind ik leuk.
Wat ik ook heel fijn vind van de situatie nu is dat als ik nu iets bedenk, dan kan ik het ook meteen uitvoeren. Ik ben echt m’n eigen baas. En als resultaatgericht persoon zoals ik, is dat heel fijn.
Ja ik ben blij dat ik de stap gemaakt heb. Ik zie m’n werk nu niet echt als werk. Ik ziet het meer als m’n eigen ding doen. Ik mag de hele tijd mijn eigen ideeën uitvoeren. Ik bepaal de visie van het bedrijf. Je hebt niemand die zegt dat iets niet kan. Veel vrijheid van denken.
Ik ben UNC begonnen toen ik 28 was en heb dus relatief jong veel mensen moeten aansturen. Management capaciteiten had ik destijds eigenlijk nog niet. Het aansturen van mensen kan behoorlijk uitdagend zijn vooral als je nog jong bent. Op school leer je heel vaak in een team te werken maar nu was ik ineens de manager.
Ook vond ik het jammer dat ik geen collega’s meer had. Iedereen ‘werkt nu voor je’. Je werkt natuurlijk wel in een team maar je bent wel echt de leider. Dat is anders dan als je er onderdeel van bent dan heb je natuurlijk veel meer dat je gezamenlijk een beslissing kan maken.
Ik zou sowieso niet focussen op wat je allemaal niet leuk vind in je werk. Mijn filosofie is dat mensen uiteindelijk altijd iets willen wat ze op dit moment niet hebben. Het gras is altijd groener bij de buren. Dat is een negatief uitgangspunt en zegt ook weinig over de richting je beter op kan gaan. Waar ik zelf naar zou kijken is: wat vind ik leuk? En vaak is dat ook iets waar je heel goed in bent. Op het moment dat je dat gevonden hebt dan wordt werk niet meer werk.
Denk bijvoorbeeld na over wat je vroeger ook leuk vond. Ik wilde bijvoorbeeld kapster worden. Het leek mij namelijk leuk om mensen blij te maken met hun kapsel. En dat is natuurlijk ook in een winkel zo: ik maak mensen blij met een leuke outfit. Ga dus terug naar je basis.
Ik zou ook mensen om je heen vragen wat zij jouw sterke punten vinden. Vraag de mensen op werk, familie en ook vrienden. Zij kennen jou het beste en kunnen jou nieuwe inzichten geven. Ook kun je je beoordelingen natuurlijk als referentie gebruiken. Bij mij in mijn beoordelingen kwam heel duidelijk naar voren dat ik goed was in het efficiënt volbrengen van taken. Een vaardigheid dat natuurlijk goed van pas komt als je wilt ondernemen. Ook wist ik van mezelf dat ik creatief was. Dat ik ondernemer moest worden werd mij dus al snel duidelijk.
Tot slot wil ik ook nog meegeven dat het nooit gaat lukken om al je wensen in volbrenging te brengen. Geen enkele baan is perfect. Belangrijk is dus dat jezelf afvraagt wat de meeste prioriteit voor jou heeft.
Wil jij net als Lisanne een succesvolle carriereswitch maken? Met de online cursus Jouw Carriere Kompas kunnen wij jou de tools en inzichten geven om dit te doen!
Herken jij je in het verhaal van Lisanne? Of ben je geïnspireerd? Laat het haar in het reactieveld onderaan de pagina weten, dat vindt ze vast leuk!
Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.
Geef een reactie