Hoe word je gevonden door recruiters?

Gepost op:

2 juni 2020

Recruiters gebruiken diverse tactieken en middelen om goede kandidaten te vinden. Dit kan zowel offline als online zijn.  Als werkzoekende wil je op die plekken zijn waar de Recruiters en Hiring Managers van jouw toekomstige job ook zijn. Maar hoe word je gevonden door recruiters? Vaak staren we ons blind op LinkedIn maar geloof me, er is veel meer mogelijk.

Maak een profiel aan op Vacature platforms en carrière sites

Recruiters vertrouwen vaak op sites zoals Indeed, Nationale Vacaturebank, en Monsterboard om kandidaten te vinden die niet in hun interne volgsysteem voor sollicitanten zitten. Vacature sites zoals Indeed hebben vaak databases met miljoenen CV’s. Hier kunnen ze een breed aanbod aan kandidaten. Een geweldige plek voor recruiters om een geschikte kandidaat te vinden!

Als werkzoekende is het aanmaken van een profiel op een vacature platform vooral interessant als je passief op zoek bent naar werk. Als je geen haast hebt om je huidige baan te verlaten maar je al wel aan het oriënteren bent op een mogelijke vervolgstap.  Je kan vanaf nu ieder moment benaderd worden voor interessante vacatures die matchen met jouw profiel.

Let er wel op dat je jouw CV zo goed mogelijk inricht met de juiste steekwoorden zodat een recruiter je makkelijker kan vinden. Veelal voert een recruiter een paar steekwoorden in om geschikte kandidaten naar boven te halen in een zoekopdracht. Door goed na te denken welke steekwoorden gebruikt worden en deze ook in je CV te verwerken, heb je een veel grotere kans om boven te drijven.

Word actief op LinkedIn

LinkedIn is nog steeds het belangrijkste zoekmiddel voor recruiters. Het is dan ook vanzelfsprekend dat het heel belangrijk is om een goed opgemaakt LinkedIn profiel te hebben.  Zorg dat je steekwoorden gebruikt waarvan jij denkt dat ze relevant zijn voor de type vacatures waarop jij wilt solliciteren. Recruiters kunnen je alleen goed vinden als je de juiste steekwoorden in je LinkedIn profiel gebruikt.

Ook al ben je op dat moment niet specifiek op zoek naar iets nieuws, zorg altijd dat je profiel up to date is.  Je weet nooit welke kansen er op je pad komen.

Mocht je wel actief op zoek zijn naar iets nieuws dan helpt het om net dat beetje extra te doen zodat je opvalt. Sluit je bijvoorbeeld aan bij industrie groepen op LinkedIn. Geef in deze groepen relevante inhoudelijke informatie en meng je in discussies die plaatsvinden. Ook loont het om artikelen te publiceren. Schrijf relevante verhalen over de sector waarin je werkzaam bent en deel deze op je LinkedIn. Hoe meer mensen het liken en delen, hoe beter jij weer opvalt!

Word actief op netwerk evenementen

Ook al is het online nog zo efficiënt om mensen te vinden, het overtreft natuurlijk niet de kracht van offline ontmoetingen. Tijdens netwerk evenementen, beurzen en conferenties heb je veel beter de kans om te laten zien wie je bent en een oprechte connectie te maken met mensen.  Je zult jezelf af en toe erheen moeten slepen maar geloof me, het loont!

Specifieke netwerkmogelijkheden in de branche waarin jij werkzaam bent zijn het beste. Recruiters zijn echt overal te vinden, dus zorg dat je bij hen indruk maakt met jouw kennis over je vakgebied. Wacht niet totdat je echt een baan nodig hebt maar ga juist naar dit soort evenementen toe als je passief op zoek bent naar iets nieuws.  Dan staat er nog niet zoveel druk op om relaties te maken en gaat het vast iets natuurlijker.

Toch zouden Actieve werkzoekenden zouden deze evenementen ook moeten bijwonen om zoveel mogelijk contacten te leggen met recruiters en professionals in hun branche. Neem genoeg visitekaartjes en kopieën van je cv mee, maar vergeet niet om het cool te spelen en niet te doen alsof je er alleen bent voor je eigen gewin. Bij netwerken draait alles om de relatie.

Voeg je nieuwe opgedane contacten na het netwerk evenement toe op LinkedIn. Vanaf nu blijf jij op de hoogte van hen en zij ook van jou.

Vertel je netwerk dat je op zoek bent

Het zal je niet verbazen maar het gaat altijd heel goed helpen als je een warme introductie kunt krijgen bij een recruiter of hiring manager. Zeker als je er bij stil staat dat 80 procent van de openstaande posities informeel worden ingevuld.

Gebruik dus je netwerk en vraag aan iedereen die je kent of ze je kunnen doorverwijzen naar een Hiring Manager of recruiter bij hun bedrijf. Je zult echt open moeten zijn over het feit dat je op zoek bent naar een nieuwe baan. Alleen dan zullen je vrienden, familie en kennissen ook actief aan je denken op het moment dat ze een interessante functie voorbij zien/horen komen.

Een leuke fun-fact: Uit onderzoek is gebleken dat kennissen – wiens sociale en professionele kringen niet zoveel overlappen met die van jou – eerder mensen zullen verbinden met nieuwe banen. Kortom, onderschat die tweede/derde kring van je netwerk niet! Dit zijn juist vaak de mensen die bereid zijn je te introduceren bij een interessante werkgever.

Heb jij nog tips om beter gevonden te worden online? Laat het me weten in een reactie onder dit artikel!

P.S. Wil jij jouw carrière een nieuwe richting geven? Maar weet je nog niet precies wat en hoe? Gebruik de online cursus Jouw Carrière Kompas om waardevolle inzichten op te doen over jouw kwaliteiten en wensen in een baan ?Jouw Carrière Kompas ?!

Marjolein
Oprichter
The Jobfitters


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *