9 tips om jouw bore-out te overwinnen

Gepost op:

30 juni 2020

Een bore-out, het klinkt al gauw als een modewoordje. Iets waar de generatie millenials mee te maken heeft. Het wordt vaak afgeschilderd als een luxe probleem. Niet iedereen neemt het even serieus en toch heeft het behoorlijke impact.  

Mensen met een bore-out krijgen er een laag zelfbeeld van en raken al snel teleurgesteld in zichzelf. Bore-out klachten kunnen letterlijk leiden tot een ziek gevoel waarbij je klachten krijgt als hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid. In extreme gevallen kan het zelfs leiden tot depressie. 

Ook bedrijven moeten de consequenties van bore-out ondervinden. Mensen met een bore-out zijn over het algemeen minder gemotiveerd waardoor hun productiviteit afneemt, bedrijven te maken krijgen met meer verzuim, een hoger personeelsverloop, werkonderbreking en ontslag. 

Het is dus wel degelijk een serieus probleem. Misschien loop jij ook al wel met een bore-out rond. Vandaag neem ik je mee in de symptomen van een bore out en wat je er tegen kunt doen. 

Wat is kenmerkend voor het ‘ bore-out syndroom’ ? 

,,Bore-out kan ontstaan als mensen te weinig taken hebben, te eenvoudig of eentonig werk doen of werk waarbij geen verdere ontwikkeling mogelijk is. Maar ook als mensen geen voldoening uit hun werk halen.’’ 

De bore-out is de tegenhanger van de ‘burn-out’ .  In ‘ Diagnose Bore-out’ – het boek van Philippe Rothlin en Peter Werder wordt de term in 2007 voor het eerst gedefinieerd als het resultaat van desinteresse, verveling en een gebrek aan uitdaging.  

Vaak hebben mensen die op kantoor achter een computer werken last van het bore-out syndroom, omdat de werkgever niet precies weet wat de werknemer de hele dag doet. Je kan je dan makkelijker verstoppen en doen alsof je druk bent.  

Maar waarom zou je doen alsof je druk bent? Je kan toch ook gewoon vragen voor meer werkzaamheden? Dit is een veelgebruikte misvatting… 

De kernoorzaak voor het ontstaan van een bore-out is namelijk de mismatch tussen een persoon en zijn/haar werkplek. Mensen met een bore-out ervaren vaak een totaal gebrek aan doelgerichtheid in hun werk, een gebrek aan intellectuele stimulans en een gebrek aan vooruitzicht.  Ze zijn dan ook niet opzoek naar nog meer ‘ zinloze’ taken waar ze geen voldoening uithalen. Vandaar ook dat ze hun bore-out liever onder de radar houden.

Hoe weet ik of ik een bore-out heb? 

Hoewel de oorzaken van bore-out erg verschillen van die van burn-out, zijn de gevolgen relatief vergelijkbaar. Als je een bore-out hebt dan kan je de volgende symptomen ervaren: 

  • Een laag zelfbeeld 
  • Gevoelens van schaamte en schuld 
  • Vermijdingsstrategieën of “tijd doden” 
  • Zich niet verbonden voelen op het werk 
  • Een crisis van sociale identiteit 
  • Een gevoel van maatschappelijke nutteloosheid 
  • Depressie 

Type mensen die last hebben van een bore-out 

De misvatting is al gauw dat mensen met een bore-out lui zijn. In tegendeel, mensen met een bore-out zijn over het algemeen juist prestatiegerichte en ambitieuze mensen. Het zijn dit soort mensen die ergens aan willen bijdragen maar lui worden gemaakt door een gebrek aan (interessante) werkzaamheden.  Ze hebben vaak het gevoel dat ze niet helemaal tot hun recht komen en hun kwaliteiten onbenut blijven.   

Wat kan je doen als je een bore-out hebt? 

We hebben voor jou wat tips verzameld om jouw saaie baan weer betekenisvol te maken:  

  • Vraag jezelf af wat je precies verveelt in je huidige situatie en wat voor nieuwe verantwoordelijkheden jou aantrekkelijk lijken. 
  • Praat met je manager en vraag om nieuwe uitdagingen.  
  • Vraag om loopbaanbegeleiding en een brainstormsessie om ideeën te bedenken om verder te komen. 
  • Vergroot je netwerk, binnen en buiten je bedrijf. Neem de tijd om nieuwe mensen te leren kennen en hen te vragen naar hun baan en wat ze interessant of spannend vinden. 
  • Ga op ontdekkingstocht naar banen die je parttime zou kunnen doen. Een dag in de week aan de slag in een praktisch beroep bijvoorbeeld. Of ga eens kijken bij de vrijwillige brandweer. Je kan heel veel dingen doen naast je huidige baan om voldoening te halen. 
  • Kijk naar taakschaduwing. Mogelijk kan je iemand schaduwen vanuit een heel ander deel van het bedrijf en iets leren dat totaal niets te maken heeft met je huidige baan. 
  • Werk aan het vergroten van je zichtbaarheid binnen het bedrijf en aan het opbouwen van je persoonlijke merk. 
  • Werk samen met een coach om nieuwe manieren te ontdekken om betekenis in je werk op te nemen, ongeacht waar u werkt. 
  • Jobcrafting – neem proactieve stappen om het werk wat je nu doet aan te passen

Wat ga jij doen om jouw saaie werk meer betekenis te geven? Laat het mij weten in een reactie onder het artikel. Ben benieuwd!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is bc164883425eacd16668abd9b1f59d39.png

Marjolein
Oprichter,
The Jobfitters

PS. Heb jij jezelf als doel gesteld om een nieuwe baan te vinden waar je voldoening en energie uithaalt? Kijk dan eens naar de online cursus Jouw Carrière Kompas– in 5 dagen kan jij actiegericht aan je carrière doel werken zodat je in de nabije toekomst weer met plezier naar je werk gaat.


Interessant? Deel de post!

Ben jij klaar voor een nieuwe richting in je carrière?

Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.

Over de schrijver
Marjolein Broekhuisen
Aangenaam. Mijn naam is Marjolein Broekhuisen en ik ben initiatiefnemer van carrièreswitch platform The Jobfitters. Het is mijn missie om mensen te helpen een baan te vinden waar ze blij van worden. Met The Jobfitters wil ik mensen inspireren over wat er allemaal mogelijk is en praktische handvatten bieden om een switch te kunnen en durven maken. Ik werk samen met een specialistisch team om onze bezoekers en klanten te verrassen met informatieve en leuke content en relevante diensten voor als je een carrièreswitch overweegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *