Gepost op:
Velen denken eraan en dromen er zelfs van, een carrièreswitch op latere leeftijd. Heb jij zelf al eens op het punt gestaan om die grote stap te wagen? Of overweeg je die nu te maken? Dan weet je als geen andere dat zo’n ingrijpende keuze heel wat vragen en twijfels oproept.
Maar wat moet je nu weten en wat kan je doen om die carrièreswitch na je veertigste of zelfs vijftigste vol vertrouwen te maken? Daar gaan we in dit blogartikel dieper op in zodat jij gewapend bent om je carrière een nieuwe wending te geven. Eéntje die leidt naar meer voldoening, zingeving en plezier.
Waarschijnlijk heb je in je werkomgeving alleen collega’s die hun jobzekerheid boven alles stellen. Ze maken dan ook geen probleem van de prijs die ze hiervoor betalen. In de praktijk zien we vaak dat ze hun drive verliezen en cynisch worden.
Dat maakt dat je soms de indruk krijgt dat je een buitenbeentje bent. Je voelt je onzeker door het knagend gevoel dat er elders iets anders en beters op je ligt te wachten.
Weet echter dat niets minder waar is, zo zijn er zijn massa’s BNN’ers die je zijn voorgegaan. Hun inspirerende verhalen tonen aan dat je niet bij de pakken hoeft blijven te zitten en het roer resoluut kan omgooien.
Neem nu Babette Van Veen. Je kent deze actrice en zangeres uit de jaren ‘90 wellicht als een vaste waarde op de beeldbuis. Ze acteert nog altijd maar nu bezorgt ze vooral als succesvolle weddingplanner stellen de mooiste dag van hun leven.
En dan hebben we nog Sacha De Boer, NOS-nieuwsanker tot 2013. Zij gaf haar baan op en komt nu voor de dag als visueel verhalenverteller en fotografe. Ze kijkt niet meer achterom, zo zei ze onlangs tegen AD: “Nu is mijn werk afwisselender en eigenlijk ook leuker. Ik kijk in mijn agenda en denk: ‘Waar ga ik deze week allemaal weer naartoe?’ Ik bepaal zelf wat ik ga doen: de ultieme vrijheid!”
Zo komen we gelijk uit bij de belangrijkste redenen waarom je een carrièreswitch op latere leeftijd zou overwegen.
Als mensen een carrièreswitch na hun 40ste overwegen, zien we vaak eenzelfde patroon terugkeren. De huidige baan schuift lekker geld maar allerlei existentiële vragen beginnen de kop op te steken.
De algemene overtuiging is namelijk dat je al voorbij de helft bent dus is het begrijpelijk dat je anders naar tijd begint te kijken. Of misschien heb je een stresserende of veeleisende baan waardoor je met het gevoel zit van te weinig tijd te hebben.
Een carrièreswitch kan dit patroon doorbreken doordat je een baan gaat doen die je meer gevoel voor ruimte en zingeving schenkt. Daardoor ga je bovendien tijd ook op een andere, meer ontspannen manier beleven. Meer voldoening en vreugde zijn dan het logische gevolg.
Vaak dien je ook bij een carrièreswitch op te boksen tegen de vooroordelen van je omgeving. Je hebt ze waarschijnlijk ook al gehoord, de goedbedoelde opmerkingen van vrienden of familie over het immense risico om je vetbetaalde of goede baan op te geven.
Je kan er ook niet om heen natuurlijk. Een baan staat vaak voor een bepaalde status die je een plaats geeft in onze maatschappij. Een baan opgeven voor iets geheel anders betekent ook die status opgeven, iets wat voor sommigen best knap lastig kan zijn.
We zijn veel beter in het rechtvaardigen van keuzes waar we ons niet lekker bij voelen dan het bedenken van creatieve manieren om er oplossingen voor te vinden. Vaak krijg ik dan ook als jobcoach een bak excuses te horen als ik mensen vraag waarom ze die carrièreswitch op latere leeftijd nog niet hebben gemaakt.
In essentie komen al deze excuses op hetzelfde neer. Het zijn allemaal beperkende overtuigingen rond de carrièreopties die voor je liggen en rond financiële zekerheid en wat daarvoor nodig is.
Als je naar je werksituatie kijkt vanuit het perspectief dat je iets niet meer hebt, met name – fysieke – jeugdigheid, zet je jezelf vast.
Schat jezelf naar waarde en dan gaan anderen die jou aan een nieuwe baan kunnen helpen dat ook doen. Je bent geen groentje meer dat net om de hoek komt kijken, je hebt ongetwijfeld al heel wat ervaring opgedaan op je carrièrepad.
Bovendien heb je waarschijnlijk ook heel wat interpersoonlijke vaardigheden onder de knie die voor een werkgever een grote meerwaarde kunnen betekenen. Je hebt wat dat betreft dus een streepje voor op een broekventje (of broekrokvrouwtje) die vers van de schoolbanken komen.
Je zou niet de eerste zijn die denkt dat je jezelf tekortdoet als je je huidige baan opgeeft. Toegegeven, je hebt hard gewerkt om iets moois op te bouwen. Maar gooi je dat inderdaad allemaal weg eens je de deur bij je huidige werkgever achter je dichtslaat?
Nee toch? Je hebt zoals gezegd een schat aan ervaring(en) opgedaan. Daardoor heb je een hele reeks troeven in handen die je kan uitspelen in de zoektocht naar een nieuwe baan.
‘Opgeven’ is trouwens een woord dat per definitie een gevoel van verlies oproept. Waarom zou je het niet vervangen door een woord zoals bijvoorbeeld ‘inruilen voor’. Een dergelijk bewust taalgebruik geeft je veel meer een gevoel van kracht en motivatie. De Boeddha wist het lang geleden al: ‘De gave van het loslaten is in het leven essentieel’. Als je dat niet kan, kan er ook geen ruimte ontstaan voor iets dat mooier en beter is.
Loslaten, betekent tijdelijk het houvast verliezen. Niet loslaten betekent voor altijd het houvast verliezen. (Sören Kierkegaard)
Vaak hebben we op middelbare leeftijd al een aantal engagementen aangegaan waar we geloven aan vast te zitten. Toen we nog jonger waren, zagen we er alleen maar de voordelen van. Maar eens we de kaap van de 40 voorbij zijn, kunnen we ze als een blok aan ons been ervaren en onze keuzes gevoelsmatig beperken. We hebben een hypotheek die we verder dienen af te betalen, een gezin waarvoor we de verantwoordelijkheid dragen, en ga zo maar door.
Op zich is het een overweging die hout snijdt. Je bent hoe dan ook in een fase van je leven beland waarin je keuzes niet langer uitsluitend een impact hebben op jezelf maar ook op je naasten.
Daarom is het super belangrijk dat je je keuzes en je motivatie voor een carrièreswitch op latere leeftijd deelt met hen. Zo weten ze gelijk waarom die carrièreswitch voor jou belangrijk is en kunnen ze jou steunen in het proces. Als ze daardoor een partner of ouder in hun huis krijgen die opnieuw energieker en passioneler in het leven staat, is dat een win-winsituatie voor alle betrokkenen.
Wellicht heb je in je huidige baan jarenlang routineus taken uitgevoerd. Het kan dan ook erg onwennig aanvoelen om keuzes te maken over belangrijke beslissingen. Als je je open stelt voor een carrièreswitch op latere leeftijd komen er plots uit allerlei richtingen allerlei opties op je af.
Je kan het een beetje vergelijken met het beeld van het paard waarvan de oogkleppen plots afgaan. Natuurlijk komt dat overweldigend over. In die opties duidelijkheid creëren is dan ook een hele uitdaging. Bij The Jobfitters hebben we heel wat mensen hierin begeleid zodat zij vol vertrouwen die grote stap in het onbekende durfden zetten. Als je deze stap wil nemen, lees dan ook zeker onze 7 belangrijke tips voor een succesvolle carrièreswitch.
Wil jij ook een carrièreswitch maken op latere leeftijd, en wil je weten wat je kansen en mogelijkheden zijn? Download dan het Carrière Kompas en ontdek hoe je stap-voor-stap jouw carrièreswitch succesvol kan realiseren.
Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.
Geef een reactie