Gepost op:
Zit je vast in een baan die niet bij je past? Ben je klaar om iets anders te gaan doen maar zoekende naar wat dat zou moeten zijn? En waar begin je überhaupt met het maken van een carrièreswitch?
Je kan je best een beetje verloren voelen en dat is niet fijn. Ik herken dat gevoel heel goed. Je weet dat het anders moet maar blijft maar piekeren en dagdromen over wat dat zou moeten zijn.
Hoe kan je nou echt een succesvolle carrièreswitch maken? Dat vraagt namelijk om lef en doorzettingsvermogen.
Ik wil graag een aantal tips met je delen die mij enorm geholpen hebben om de stap naar iets nieuws te kunnen en durven maken.
Het is heel verleidelijk om in je comfort zone te blijven. Daar voelt het vertrouwd en veilig. Je weet altijd wat je kan verwachten als je in je comfortzone blijft. Het is dan ook voor veel mensen verleidelijk om in hun huidige baan te blijven want dat is wat ze kennen. Maar is die veiligheid ook daadwerkelijk goed voor je? Of zou je juist wat meer je eigen grenzen moeten opzoeken?
Je voelt het waarschijnlijk al aankomen – die comfortzone waar jij je hebt ingenesteld is niet goed voor je. Als je namelijk nooit risico’s durft te nemen of dingen durft te doen waar je bang voor bent, dan zul je nooit goed begrijpen wie je nou eigenlijk echt bent.
We leren en ontdekken namelijk het meeste over onszelf als we juist uitdagingen aangaan en leren hoe we met die uitdagingen om kunnen gaan. Ondanks dat je gedurende het proces waarschijnlijk angstige gevoelens en twijfel zult hebben, doe je het toch en bewijs je aan jezelf wat voor persoon je bent.
Als je namelijk risico’s durft te nemen ontdek je een hoop over jezelf. Je ontdekt vooral waar je nou echt door gedreven wordt. Je komt veel meer in contact met wie je nou écht bent en dit opent deuren voor positieve verandering en groei in je carrière.
Ga eens bij jezelf na hoe lang je al met de gedachte van een carriereswitch in je hoofd rondloopt? Dit kan zomaar eens al een aantal maanden misschien zelfs jaren zijn, toch? Is ook begrijpelijk hoor.
Het kan namelijk heel verleidelijk zijn om vanachter je computer eindeloos te scrollen op vacature sites hopende daar je droomvacature tegen te komen. En fantaseren over een nieuwe toekomst geeft je op korte termijn ook een kick maar ondertussen blijft de realiteit hetzelfde.
Je zit nog steeds in die baan waar je met tegenzin naartoe gaat.
En dit alles is te wijten aan het feit dat je het alleen wilt doen. Het gevolg is dat je in de pauze stand blijft hangen omdat je onvoldoende geprikkeld wordt om nu eens echt de stap te zetten. Samen bereik je veel meer.
Ga praten met mensen die in dezelfde situatie zitten als dat jij zit. Samen kunnen jullie elkaar uitdagen om nu eens echt stappen te gaan zetten. Praat ook eens met een loopbaancoach. En ga vooral veel netwerken en praten met nieuwe mensen die je nog niet kent. Kansen ontstaan bij mensen.
Je zult zien dat je dan veel meer ideeën gaat opdoen en dat je ook de drang gaat voelen om de verandering nu eens echt door te zetten.
Een carrièreswitch is een reis, niet een dag tripje.
Vergelijk het met het beklimmen van een berg. Dit kan je onmogelijk alleen. Je doet dit met anderen – gelijkgestemden, een gids, een support team. Dit maakt de beklimming een stuk veiliger, sneller en bovendien ook een stuk leuker.
We laten ons vaak veel te veel sturen door wat ‘normaal’ is en wat de maatschappij van ons verwacht. Hierdoor rem je jezelf onnodig af in het leven. Want wat maakt het jou nou eigenlijk uit wat ‘normaal is’? Je wilt toch je eigen leven leiden en je niet laten sturen door wat anderen vinden? Het is tenslotte jouw geluk dat op het spel staat.
Als je een carrièreswitch overweegt is het ontzettend belangrijk dat je naar jezelf durft en kunt kijken. Wat zijn nou de dingen die jou blij maken? Als je status en succes loslaat wat maakt jou dan echt gelukkig?
En een belangrijke vraag die vaak voor een heel helder antwoord zorgt: Als dit je laatste jaar/maand/week/dag zou zijn, hoe zou je die dan invullen?
Het zijn de antwoorden op deze vragen die ervoor zorgen dat je na gaat denken over wat jou blij maakt en niet wat anderen vinden of denken.
Het klinkt misschien heel cliché maar het is wel zo. Het grootste gevaar bij een carrièreswitch is dat je eeuwig in de piekermodus blijft. Je blijft hangen in allerlei aannames. Aannames over beroepen waar je nog niet mee bekend bent.
Zo bleef ik maar denken dat het politievak misschien wel wat voor mij zou zijn. Een beroep waarbij ik niet de hele dag achter een bureau zou hoeven zitten. Midden in de maatschappij en altijd actie. Alleen door te praten met een politieagent kon ik er echt achter komen wat het werk nou inhield. Zo ontdekte ik al snel de nadelen van het vak. Offers die ik niet bereid was te maken.
Alleen door te doen kan je echt leren wat je wil. Doe dus zoveel mogelijk mini-ervaringen op. Ga een dagje meelopen met iemand, vraag via LinkedIn of je iemand mag interviewen, en doe een online cursus in het vakgebied waar je eventueel aan de slag wil. Allemaal laagdrempelige ervaringen waar je heel veel van kunt leren.
Hoogstwaarschijnlijk heb je al behoorlijk wat ervaring opgedaan in je werkende leven. Je bent misschien al een paar keer van functie gewisseld binnen hetzelfde bedrijf. Wellicht heb je zelfs al de stap naar een ander bedrijf gemaakt.
Genoeg ervaringen waar je op kunt reflecteren. Vaak weten we namelijk heel goed te benoemen dat ons iets niet zint maar wat is nou daadwerkelijk het probleem waar je tegenaan loopt? Heb je daar al eens bij stilgestaan?
En tegelijkertijd, heb je het ook al eens van de positieve kant bekeken? Wat zijn nou juist de dingen waar je wel energie uithaalt?
We zitten vaak al op een schatkist aan informatie maar hebben geen idee hoe we dat kunnen benutten. Wil jij reflecteren op je ervaringen? Ik heb al eens een artikel geschreven hoe je door middel van een dagboek oefening kunt ontdekken waar je energie uithaalt en wat juist energie kost.
Verandering is spannend. Zonder dat je het in de gaten hebt ben jij jezelf misschien wel aan het overtuigen om iets niet te doen. We laten ons verlammen door gedachtes als: die nieuwe baan betaald vast niet genoeg; Ik ben vast te oud voor die baan; het is vast een hele eenzame baan; ik moet waarschijnlijk een hele moeilijke en langdurige opleiding doen om dat werk te kunnen doen….
Allemaal aannames die nergens op gebaseerd zijn en jou alleen maar afremmen om te gaan doen wat jou nou écht gelukkig maakt.
Het is dus zaak dat je die aannames eens allemaal op papier schrijft. Wat zijn nou die gedachtes die je allemaal hebt? Vervolgens wil je op zoek naar antwoorden. Want kloppen die gedachtes wel? Of heb jij jezelf dat wijsgemaakt?
Je zult zien dat als je eenmaal antwoorden verzamelt door met mensen te praten die het werk doen, dat je dan veel meer rust in je hoofd hebt en een weloverwogen beslissing kunt gaan maken.
Een carrièreswitch – groot of klein- vraagt om een goed doordacht plan. Je wilt tenslotte niet overhaast beslissingen maken die resulteren in een verkeerde keuze. De stap die je nu gaat zetten is belangrijk voor je. Je hebt tot nu toe misschien keuzes gemaakt op basis van kansen en toevalligheden die op je pad kwamen? Niks mis mee, maar dit keer wil jij aan het roer staan van je carrière en de richting echt zelf bepalen.
Om dat te kunnen doen heb je een plan nodig.
Een plan waar je jouw doelen in opstelt – wat wil je op kort en lange termijn bereiken? Vervolgens wil je daar acties aan koppelen: hoe ga je die doelen behalen? Denk ook alvast na over barrières die je op je pad kunt tegenkomen. Hoe ga je die overkomen?
Als je deze informatie allemaal op papier hebt kan je veel beter uit die piekermodus in die actiemodus komen. Zo ga je veel sneller je doel bereiken; een baan waar je echt gelukkig van wordt.
Ik heb een e-book ontwikkeld met een stappenplan die jij kunt gebruiken om gestructureerd jouw carrièreswitch vorm te geven. Meteen aan de slag? Download dan het gratis e-book Jouw Stappenplan naar een baan waar jij blij van wordt.
Download dit carrièreswitch stappenplan om vanaf nu meer voldoening uit je werk te halen.
Geef een reactie